Ο Τσάβι σε συνέντευξή του, διδάσκει ποδόσφαιρο και ανατρέπει τα προπονητικά δεδομένα.

Στο γαλλικό περιοδικό "So Foot" παραχώρησε συνέντευξη ο 38 χρονος πρώην άσσος της Μπαρτσελόνα και νυν της Αλ Σαντ του Κατάρ.

Μέρος της μεταφρασμένης του συνέντευξης που ολόκληρη φιλοξενείται στο sport24.gr:

Τα τελευταία χρόνια, το ποδόσφαιρο εστιάζει στην φυσική κατάσταση, τόσο πολύ που μοιάζει δύσκολο να βελτιωθεί. Το μόνο πράγμα που απομένει να βελτιωθεί είναι το ποδοσφαιρικό IQ...

"Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Πρέπει να βελτιωθεί η ευφυΐα του παιχνιδιού και να υπάρξει εστίαση στα ταλέντα. Όλα εξαρτώνται από τους προπονητές φυσικά. Όμως σήμερα, στις προπονήσεις, υπάρχει 60% προπόνηση φυσικής κατάστασης και 40% τεχνική. Με άλλα λόγια, 0% του χρόνου αφιερώνεται στη μετάφραση του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να μπεις σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μόνο με εμψύχωση όπως 'πάμε' και 'μπορούμε'. Βοηθάει, ναι, αλλά δεν είναι τα πάντα. Το μυαλό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο για να δουλευτεί στο μέλλον."

Πώς είναι εφικτό να βελτιωθεί η δουλειά πάνω στον πνευματικό τομέα του παιχνιδιού;

"Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο πρέπει να παρακολουθείς τι συμβαίνει γύρω σου για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση. Αν δεν έχεις σχέση με τους άλλους, δεν ξέρεις τίποτα και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Υπάρχει το ζήτημα του χώρου-χρόνου για να κατανοήσεις σε αυτό το παιχνίδι. Και αν δεν έχεις αντίληψη γι' αυτό και δεν το σκέφτεσαι, γίνεται περίπλοκο. Τι κάνει τη διαφορά σήμερα στο ποδόσφαιρο; Το ταλέντο. Και τι εστί ταλέντο; Είναι η δυνατότητα να ελέγχεις το τι κάνεις και το τι κάνουν οι άλλοι, επειδή παίζεις με το μυαλό σου και όχι μόνο με τα πόδια. Λατρεύω τον Γιουσέιν Μπολτ, είναι σπουδαίος αθλητής. Σε φυσική κατάσταση, κανείς δεν τον πλησιάζει. Ποιος τρέχει πιο γρήγορα από αυτόν; Κανείς. Αλλά με όλο τον σεβασμό, ποτέ δεν θα κάνει τη διαφορά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο."

Γιατί;

"Επειδή δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ταχύτητα της σκέψης και την ευφυΐα του παιχνιδιού με τις φυσικές ικανότητες. Είναι αδύνατο. Αν πασάρω την μπάλα σε σένα και ο Ματίας (σ.σ. ένας φίλος του που βρισκόταν στη συνέντευξη) κινηθεί από τη μία πλευρά στην άλλη, πρέπει να κοιτάξεις πού βρίσκεται προτού κάνεις την πάσα. Απλό, σωστά; Παρατηρείς για να αξιολογήσεις την κατάσταση και να αποφασίσεις καλύτερα. Όταν σηκώνεις το κεφάλι σου, βρίσκεσαι στην εικόνα, ενεργοποιείς τους νευρώνες σου. Από την άλλη, αν σου δώσω την μπάλα και σου πω 'πάσαρέ την και ο Ματίας στην στέλνει πίσω', δεν σκέφτεσαι πλέον. Είσαι απλά στον μηχανισμό". Μερικά προπονητικά κέντρα θεωρούν ότι η επανάληψη του ίδιου πράγματος οδηγεί στην τελειότητα... "Είναι θλιβερό. Αν ο προπονητής πει 'Τσάβι, πάσαρε την μπάλα στον Ματίας, ο οποίος την πασάρει στον Χαβιέρ, ο Χαβιέρ στον Τσάβι, ο Τσάβι στον Ματίας και ούτω καθεξής για δέκα λεπτά, ποιο το νόημα; Τι βελτιώνει; Ίσως την τεχνική της πάσας, ΟΚ, αλλά πότε ενεργοποιείται ο εγκέφαλος; Έχουμε κολλήσει σε βασικές μηχανικές αρχές φυσικής κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, σε μερικούς παίκτες ζητείται να τρέξουν δέκα μέτρα χωρίς κάποιον χρήσιμο λόγο. 'Μετά από την πάσα, πρέπει να κάνετε σπριντ' Μα πού; Γιατί; Το τρέξιμο είναι καλό, το να το κάνεις έξυπνα είναι καλύτερο."

 

Διαβάστε την υπόλοιπη απολαυστική συνέντευξη εδώ.

Κοινοποιήστε:
Go to top

Υλοποίηση: | info@ekds.gr